Leksands Hemslöjd

Gustaf Ankarcrona berättade många gånger om sin uppenbarelse, när han såg en grupp sockenklädda Leksandsbor på ett Torg i Gävle. Detta fick honom att genast bege sig till Siljan. Den 17 augusti 1901 var en dag som han markerade i sin kalender. Det var dagen han kom till Leksand, och här kom han att stanna för resten av sitt liv.

1904 startade Gustaf Ankarcrona en utställning, då han såg att industralismens intågande gjorde att dräktens ursprung blandades upp med modernare plagg och att hantverket hotades av industin. Den 21 augusti 1904 bildades Leksands Hemslöjd där ändamålet var att arbeta för hemslöjdens bevarande och utveckling i bygden.

Gustaf Ankarcrona var bevarare i den meningen att han såg sig som räddare av ett försvinnande kulturarv. Samtidigt betonade han nödvändigheten av att bygga vidare på detta, att förnya på gammal grund.

Idag finns tre aktörer inom Leksands Hemslöjd; Leksands Hemslöjds ekonomiska förening, Lekands Hemslöjdsvänner och Leksands Hemslöjd AB. Butiken drivs idag av Leksands Hemslöjd AB.

Leksands Hemslöjd AB arbetar för hemslöjdens bevarande och utveckling och jobbar för att förnya, samtidigt som vi för gamla traditionerna och tekniker vidare in i framtiden. Vår affärsidé är än idag det motto Gustaf Ankarcrona hade inför grundandet av Leksands Hemslöjd 1904:

För nya behov dem framsteg föda, ej gammal form och skönhet döda!

 

Öppettider på Leksands Hemslöjd

Måndag-Fredag 11:00-17:00, Lördag 11:00-14:00

 

 

Under september har butiken följande öppettider:

Torsdag 11-17

Fredag 11-17

Lördag 11-14

 

Vid helgdag kan öppettiderna variera, se vår Facebooksida för dessa dagar.