Leksandsfilten & Crona Craft

LEKSANDSFILTEN

Inspirationen till våra filtar är hämtade från dalarnas mönsterskatter och är formgiven av Mia Svalänge, Lycka Form. Numera tas filten fram av Crona Craft i samarbete med Mia som står för designen.

Filtarna tillverkas i Norska Röros av Röros Tweed. Röros Tweed är ett modernt företag med gamla anor. Filtarna vävs av tvåtrådig ny Norskt ullgarn på ullvarp. Det är ull både i varp och väv.

CRONA CRAFT

Under vårat eget varumärke Crona Craft tar vi fram egna produkter, ibland i samarbete med andra lokala formgivare. Förutom Leksandsfilten har vi idag även servetter, kurbitskepsen och accessoarer i vår kollektion. Inspirationen till våra produkter hämtar vi från Dalarnas fina mönsterskatter och vi brinner för att berätta om historien och traditionerna från bygden. Vi vill förmedla och sprida kulturskatterna vidare ut i övriga världen där dåtid och nutid får mötas i spännande nya former.

VEM VAR CRONA?

Alla kände Crona, för det var så han kallades av Leksandsfolket. Han kom till Leksand för den fina naturen, för byarna och för folket i de granna dräkterna. Med nya ögon verkade han för att främja Dalarnas hantverk och gav åter nytt liv till gamla traditionella mönsterskatter. Mer än 100 år senare inspireras vi av de avtryck Gustaf Ankarcrona lämnade efter sig.

Gustaf Ankarcrona var en svensk konstnär som föddes 1869 i Huskvarna, men flyttade till Leksand 1901, där han blev kvar till sin död 1933. Han var bland annat känd för sitt engagemang i den tidiga byggnadsvården och var med och grundade bl a Leksands Hemslöjd och Dalarnas Hembygdsförening. Ett flertal hus har han även ritat och devisen till Vasaloppen “I fäders spår för framtida segrar”, sägs vara skriven av honom.