OM OSS

På Crona Craft hittar du produkter med hög kvalité, både egen designade men även andra produkter som vi tycker passar vårt sortiment. Vi lägger står vikt på kvalité, tradition, miljö och ett fint hantverk. Här hittar du kläder från Oleana och nygårdsanna, inredningsprodukter från Leksand, Dalarna, Sverige och Skandinavien. Vi tar även formgivnings/grafisk design uppdrag när vi har möjlighet.

Varför namnet Crona Craft?

Crona Craft drivs idag av Linn Sund som inspireras mycket av det som Gustaf Ankarcrona inspirerades av för ca hundra år sedan.

Gustaf Ankarcrona, mer känd som “Crona” av Leksandsfolket, var en betydelsefull person för Leksand och Dalarna. Inspiratörer som Ankarcrona umgicks med var bland andra Anders Zorn, Otillia Adelborg och Karl Trotzig, vilka var och en glödde för hembygden.

Förutom sitt intresse för hantverk och hembygd var han även konstnär och dåtidens formgivare. Gustaf Ankarcrona gjorde bland annat den första affischen för Svensk Flaggans dag och andra affischer till bland annat Skansen, även den deras första. Han formgav både logotyper och byggnader och är personen bakom Vasaloppets skylt “I fädernas spår för framtids segrar”.

Ett av Gustaf Ankarcronas motton var för nya behov dem framsteg föda, ej gammal form och skönhet döda och han omarbetade bland annat t ex vävnader där han behöll mönstren och ändrade färgsättning. Våra egendesignade produkter har inspiration från mönster, färger och tekniker från äldre produkter från Dalarna och följer även de Gustaf Ankarcronas motto.