OM OSS

2017 lanserades den nya webbshoppen Crona Craft där du hittar ett stort utbud av slöjd, material, verktyg och andra produkter med hög kvalité. Crona Craft är ett samarbete mellan Sätergläntans butik och butiken Leksands Hemslöjd där butikernas sortiment finns representerat.

Gustaf Ankarcrona, mer känd som “Crona” av Leksandsfolket, var en betydelseful person för hemslöjden och hembygdsvården i Leksand och i hela Dalarna. När hemslöjdsutställningen 1904 planerades i Leksand hade Crona landets främsta auktoritet inom området, Lilli Zickerman vid sin sida. Andra viktiga inspiratörer som Ankarcrona umgicks med var bland andra Anders Zorn, Otillia Adelborg och Karl Trotzig, vilka var och en glödde för hembygden.

Leksands hemslöjd och Dalarnas hembygdsförbund, som grundades på initiativ av Gustaf Ankarcrona, var startskottet för en rörelse som åren efter unionsupplösningen 1905 mycket snabbt spred sig runt hela Sverige. Syftet med Dalarnas Hembygdsförbund var att man ville samarbeta för att bana nya vägar till det gemensamma målet, samma vision Leksands Hemslöjd AB och Sätergläntans butik har för att bemöta framtidens utmaningar.